HU | EN
A verbunk tánc hagyománya

A verbunk tánc hagyománya

A Verbunk férfi néptánc elnevezése a német werbung: toborozás szóból ered. A katonák verbuválása táncra is alkalmat adó, mulatsággal járó esemény volt, amely a 18. századtól kezdve hozzájárult a kötetlen szerkezetű, gazdag motívumkincsű férfitánc kialakulásához.

Az új tánctípusok közé tartozó verbunk két változata, a szóló és a csoportosan járt körverbunk elemei a korábbi férfi táncok hagyományaiban gyökereznek. Szabad, rögtönzött jellege kapcsán a romantika korától kezdve a magyar virtus és szabadság egyik legkifejezőbb megnyilvánulásának tekinthető.

A magyarországi táncházmozgalom hatására az 1970-es évektől felelevenített verbunkhagyomány országszerte különleges helyet foglal el a táncegyüttesek repertoárjában.


  • Jelölő nyomtatvány »

  • Warning: opendir(fotoalbumok_nemzeti_jegyzek/0_verbunk_tanc) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home/szellemikultural/public_html/content/0_verbunk_tanc.html on line 29

    Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/szellemikultural/public_html/content/0_verbunk_tanc.html on line 30
    Képgaléria »
  • Videó »