Ülések időpontjai, összefoglalók

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Bizottságának ülései

Az ülésen beszámolók hangzottak el a legutóbbi ülés óta történt, szellemi kulturális örökséggel kapcsolatos eseményekről. Ha a Magyarországi kékfestés hagyománya felvételre kerül a nemzeti jegyzékre, akkor Magyarország részt kíván venni egy közös, multinacionális (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország) felterjesztésben, amelyben a kékfestés hagyományát terjesztik fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének Reprezentatív Listájára.
A Szakbizottság által felvételi javaslat született a következő örökség-elemekkel kapcsolatban:

• Rábavidéki szlovének rönkhúzása
  • A magyarországi kékfestés hagyománya
  • A debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlata

2014. július 14.

• Az egri fertálymesterség élő hagyománya
  • A Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya
  • Magyarszombatfai fazekasság
  • Selmeci diákhagyományok – a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia diákhagyományainak továbbélése a jogutód intézményekben (Miskolci Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem
  • A balatonendrédi vert csipke hagyományának megőrzése az iskolai oktatásban

2013. július 11.
Az ülésen beszámolók hangzottak el a legutóbbi ülés óta történt, szellemi kulturális örökséggel kapcsolatos eseményekről. Megtörtént az UNESCO országjelentés átdolgozott szövegének megvitatása és jóváhagyása.

• A kőszegi "Szőlő Jövés“ ünnepe
  • Gyékényszövés Tápén
  • A szatmár-beregi szilvalekvár főzés hagyománya
  • Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán
  • Csobánolás - bukovinai székely betlehemes játék

A Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya és Az egri fertálymesterség élő hagyománya elnevezésű felterjesztésekkel kapcsolatosan a Bizottság kiegészítést és pontosítást kér a felterjesztő közösségektől, amelyek megtétele után kívánja újratárgyalni őket.

2012. november 19.
Az ülésen beszámolók hangzottak el a legutóbbi ülés óta történt, szellemi kulturális örökséggel kapcsolatos eseményekről. Megtörtént az UNESCO országjelentés megvitatása és elfogadása. A Szakbizottság elfogadta a Kodály módszer felterjesztését az UNESCO Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe és a 2013-as, „10 éves a 2003-as Egyezmény” eseménysorozat terveit.

2012. augusztus 30.
Az UMNB Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottság alakuló ülése az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságáról szóló 17/2012. (II. 16.) Korm. rendelet értelmében. Megtörtént az ügyrend és a munkaterv elfogadása. Javaslat születik a Molnárkalács Borsodnádasdi hagyománya, a Sárköz népművészete elnevezésű elemek felvételéről a Nemzeti Jegyzékre, illetve a Kassai-féle lovasíjász módszer elnevezésű elem felvételéről a Jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására. A Rajkó-módszerrel kapcsolatban a döntést későbbre halasztották. A Szakbizottság elfogadta, hogy Magyarország egyezményből fakadó jelentéstételi kötelezettségének teljesítése érdekében az érintett szakmai szervezeteket tájékoztatja, amelyek lehetőségük szerint információt adhatnak a szellemi kulturális örökség megőrzése terén elért eredményeikről.

2011. július 12.
Javaslat születik az Emmausz Bólyban. Húsvéthétfői népszokás, a Pünkösdi templomdíszítés Mendén. Tavaszköszöntő egyházi szokás és a Tikverőzés Mohán. Maszkos, alakoskodó, farsangi szokás elnevezésű elemek Nemzeti Jegyzékre kerüléséről.

2010. március 29.
Javaslat születik A magyar solymászat, A halasi csipkevarrás élő hagyománya és a Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése elnevezésű elemek Nemzeti Jegyzékre kerüléséről.

2010. január 27.
Javaslat születik a Táncház-módszer szellemi kulturális örökség megőrzése jó gyakorlatainak Nemzeti Jegyzékére kerüléséről, illetve az elem felterjesztéséről az UNESCO Jó gyakorlatok regiszterébe.

2009. október 28.
Javaslat születik A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya, az Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, viselet, pingálás, tánc és a Mezőtúri fazekasság elnevezésű elemek Nemzeti Jegyzékre kerüléséről.

2008. szeptember 17.
Alakuló ülés.
Javaslat születik a Busójárás Mohácson – maszkos farsangvégi télűző szokás és a Népművészet mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége elnevezésű elemek Nemzeti Jegyzékre kerüléséről.