HU | EN
Kihirdették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemeket

Kihirdették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemeket
Kulturális Örökség Napjai

2010. szeptember 22. | Kulturális Örökség Napjai

A Kulturális Örökség Napjai megnyitóján kihirdették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemeket.

Az érintett közösségek kulturális értékeinek bemutatására szeptember 18-19-én a Múzeumkertben került sor.

Első alkalommal, 2010. szeptember 17-én került sor a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett elemek nyilvános kihirdetésére.

A Kulturális Örökség Napjai megnyitóján Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszéde végén kihirdette a jegyzékre felvett nyolc elemet. Ezután dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója minden közösséget laudációban köszöntött, majd miniszter úr dr. Csonka-Takács Eszter a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója közreműködésével átnyújtotta a felterjesztő közösségek képviselőinek a kihirdetés dokumentumát.

A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett és ünnepélyesen kihirdetett elemek: Busójárás Mohácson – maszkos farsangvégi télűző szokás; A Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége; A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya; Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, viselet, pingálás, tánc; Mezőtúri fazekasság; A magyar solymászat; A halasi csipkevarrás élő hagyománya; Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése.

A Kulturális Örökség Napjai keretében, a kihirdetés kapcsán az érintett közösségek személyesen is bemutatkoztak Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. 2010. szeptember 18-19-én, a két napos rendezvény keretében, az I. Tudományfesztiválhoz csatlakozva, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében nyílt lehetőség a nemzeti jegyzéken szereplő összes közösség örökségeinek megismerésére. Az érdeklődők az elemeket bemutató színpadi produkciókat láthattak, együtt táncolhattak a matyókkal, a mohácsi sokacokkal, felpróbálhatták a színes viseleteket, kipróbálhatták a kalocsai pingálást, a matyó hímzést, a korongozást, belekóstolhattak a karcagiak különleges birkapörköltjébe, és közelről megismerhették a vadászsólymokat.