HU | EN
A Kontinenseken átívelő hidak az emberiség szellemi kulturális örökségének megőrzéséért című projekt keretében megszervezett Kapacitásépítő program az afrikából érkező szakértők számára

A Kontinenseken átívelő hidak az emberiség szellemi kulturális örökségének megőrzéséért című projekt keretében megszervezett Kapacitásépítő program az afrikából érkező szakértők számára

2019. június 10. | Bridges Kontinenseken átívelő hidak, átadó, Addisz-Abeba, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága

Június 3-10-e között az afrikai Botswanából, Etiópiából, Ghánából, Mozambikból, Ugandából és Zimbabwéből népzenével és néptánccal foglalkozó szakemberek érkeztek hazánkba. Szakmai továbbképzés során táncházi és népzenei eseményeken vettek részt.

A „Kontinenseken átívelő hidak az emberiség szellemi kulturális örökségének megőrzéséért" című projekt keretén belül 2019 júniusában intenzív afrikai-magyar szakmai programsorozat zajlott. A projekt célja afrikai országok szellemi kulturális örökségének megőrzésében való szakmai részvétel. 

Ennek keretében egy Magyarországon zajló kapacitásépítő szeminárium szerveződött meg az afrikai országokból érkezett zenei és táncos szakértők számára, továbbá az Etiópiában 1965-ben magyar kutatók által gyűjtött népzenei és néptánc felvételek digitalizált változatának átadására került sor Addisz-Abebában.    

Az UNESCO prioritásait figyelembe véve Magyarország kezdeményezte olyan programok megvalósítását, amelyek a fejlődő országok (és kiemelten Afrika) szellemi kulturális örökség megőrzésének előmozdításában hatékonyak lehetnek. A programsorozat részét képezte a Táncház- és Kodály-módszer gyakorlati bemutatása, terjesztése kapacitásépítő képzés keretében, a szellemi kulturális örökség megőrzésével kapcsolatos magyar szakmai tapasztalatok átadása, valamint magyar népzenekutatók által végzett etiópiai gyűjtés nyersanyagainak digitalizálása és annak átadása az érintett intézményeknek és az örökséget hordozó közösségnek.

A kapacitás építő tréning lebonyolítására a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban és budapesti, valamint vidéki helyszíneken került sor 2019. június 3. és 10. között. A szakmai program részeként elméleti és gyakorlati képzés valósult meg, amelyet szakmai kirándulás kísért, emellett táncházi és népzenei eseményeken való aktív részvételre és szellemi kulturális örökség közösségekkel való találkozásra is lehetőség nyílt. Látogatást tettünk a Kodály Zoltán Kórusiskolában, a Hagyományok Házában, a Táncművészeti Egyetemen, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene Tanszékén, a kecskeméti Kodály Intézetben, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A képzés része volt a MÜPA-Nemzeti Táncszínház közös produkciójában létrejött Tánrapszódia című előadás megtekintése és a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő kalocsai hagyományőrző közösség meglátogatása is. A kapacitás építő tréninget a Pünkösdi Örökség Ünnepen való részvétel zárta a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.