HU | EN
Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottság

Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottság

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága a kultúráért felelős miniszter tanácsadó testülete. Az ezen belül létrejött három szakbizottság egyike a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottság (a továbbiakban: Bizottság), melynek tagságát a szellemi örökségben érintett intézmények, szervezetek, minisztériumok vezetői delegálják. Feladata a Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) hazai megvalósításával kapcsolatos lépések kidolgozása, javaslattétel a miniszter számára a nemzeti jegyzékre történő magyar örökségelemek felvételéről, az UNESCO listáira történő magyar felterjesztések kiválasztásáról, az Egyezményt megvalósító programok, és oktatási projektek kidolgozásáról, a határon átnyúló szellemi kulturális örökségi elemekkel kapcsolatos közös kultúrdiplomáciai együttműködések kialakításáról. A Bizottság elnökét a kultúráért felelős miniszter jelöli ki, aki a Bizottság tagjait évente minimum egyszer összehívja. Az elnök és a Bizottság mandátuma négy évre szól.
A Szakbizottság 2012-es megalakulása előtt a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága látott el hasonló feladatokat, amely 2008 szeptemberében jött létre.

A Kormány 299/2021. (VI.1.) Korm. rendelete az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságáról rögzíti a testület feladatait és struktúráját.