Leuveni életkorcsoport rítus repertoár

Leuveni életkorcsoport rítus repertoár (Belgium)

A leuveni életkorcsoport elhelyező rítus repertoár egy átmeneti rítus, amely a férfiak élete köré összpontosul, 10 évig tart s elvezet az 50. évig. A Leuvenben, Belgiumban és környékén élő férfiak szociokulturális utazása s ezzel együtt egyféle jótékonysági tevékenysége és ünnepsége a negyvenedik életévükben kezdődik el az „életkor beállításával” és az ötvenedik életévre, Ábrahám napra csúcsosodik ki, egy ünnepségben a város központi parkjában, Ábrahám próféta szobra előtt.

Minden egyes életkorcsoportnak megvan a saját medálja, zászlója és egyenruhája, s mindez egy „keresztapa” által van támogatva, aki egy tíz évvel ezelőtt alakult életkorcsoporthoz tartozik. Egy életkorcsoport akkor tűnik el véglegesen, amikor a csoport utolsó tagja is eltávozik az élők sorából. Az életkorcsoportok generációk közötti értékeket képviselnek, úgy, mint a nyitottság, a barátság vagy a szolidaritás és az elkötelezettség a korcsoport és a város felé. Ebben a hagyományban a származásnak, a rangnak vagy a társadalmi státusznak nincs jelentősége, de a politikai meggyőződésnek, a vallási vagy világnézeti elképzeléseknek sem. Az egyetlen kritérium a korcsoporthoz tartozáshoz a férfi lét és az egy adott évben való születés. A nők, mint támogatók, és mint keresztanyák vehetnek részt a szokásban. A rítus serkenti az identitástudatot és a folytonosság érzetének kialakulását a tagokban, amellett, hogy az esemény Leuven városi kultúrájának erős részévé válik.