Aubussoni gobelin

Aubussoni gobelin (Franciaország)

Az aubussoni gobelinkészítésnek évszázados hagyománya van.

Ezeket a gobelineket a franciaországi Aubussonban és néhány más, a Creuse régióban fekvő településen szövik, az ősi módszert alkalmazva. Elsősorban nagy, dekoratív falikárpitokat készítenek, de előfordulnak szőnyegek és bútorkárpitok is. Az aubussoni gobelin mintájául bármilyen stílusú kép szolgálhat, amelyről egy úgynevezett kartontervező papírsablont készít. A szövést egy „lissier” azaz takács végzi a kárpit fonákján dolgozva, vízszintes szövőszéken, házi festésű fonallal. Az eljárás időigényes és drága. Az aubussoni gobelin az egész világon etalonnak számít, olyannyira, hogy egyes nyelvekben „Aubusson” már köznévvé vált. A gobelinkészítés Aubussonban és Felletinben három kis üzemnek és mintegy tíz egyéni vállalkozó takács-iparművésznek biztosít elegendő munkát, és jelentős mennyiségű további munkalehetőséget a járulékos területeken (gyapjúelőállítás és fonás, marketing, kapcsolódó termékek, múzeumok, kiállítások és turizmus). A művészet jelenlegi szintjének fenntartása, és a hagyomány folyamatos átadásának érdekében, szükséges felkelteni iránta a fiatalok érdeklődését, és ápolni eme értékes örökséget.

További információ az UNESCO honlapján.