HU | EN
Ak-kalpak mesterség, hagyományos tudás és szakértelem a kirgiz férfiak fejfedőinek készítésével és viselésével kapcsolatban

Ak-kalpak mesterség, hagyományos tudás és szakértelem a kirgiz férfiak fejfedőinek készítésével és viselésével kapcsolatban (Kirgizisztán)

Az Ak-kalpak kivitelezése hagyományos kirgiz kézművesség. Az Ak-kalpak egy hagyományos, fehér filcből készült férfi kalap, amely mély szakrális jelentéssel bír. Az Ak-kalpak mestersége egy kumulatív, folyamatosan fejlődő tudás és készség, amelyet a kézműves nők adnak tovább az érintett közösségekben, beleértve a nemezelést, a vágást és a varrást, valamint a hímzést.

A kapcsolódó ismereteket és készségeket szóbeli és gyakorlati képzés során, valamint a műhelyekben történő közös gyakorlás útján továbbítják. Több mint nyolcvan Ak-kalpak fajtát lehet megkülönböztetni, különféle mintákkal díszítve, amelyek szent jelentéseket és történeteket hordoznak. Környezetbarát és kényelmes, az Ak-kalpak egy hóborította hegycsúcsra emlékeztet, amelynek négy oldala a négy elemet képviseli: levegő, víz, tűz és föld. A négy széle az életet szimbolizálja, a tetején található bojt az ősök utódait és emlékét, a minta pedig a családfát jelképezi. Az Ak-kalpak egyesíti a különféle kirgiz törzseket és közösségeket, valamint felismerhetővé teszi őket más etnikai csoportok számára. Elősegíti az inkluzivitást is, amikor más etnikai csoportok képviselői ünnepnapokon vagy gyásznapokon viselik, egységük és együttérzésük kifejezése érdekében. Az egész országban vannak olyan műhelyek, ahol elsajátíthatóak a kapcsolódó ismeretek és készségek, valamint 2013-ban egy „Nemzedékről nemzedékre” című projektet valósítottak meg az egész országban, amelyet a hagyományos Ak-kalpak készítési technikáinak szenteltek, a projekt eredménye egy kiállítás és egy megjelent könyv lett.

További információ az UNESCO honlapján.