Macedónia: Glasoechko, férfi kétszólamú éneklés Dolni Pologban

A férfi kétszólamú éneklés Dolni Pologban egy hagyományos formája a vokális zenének, a környékre jellemző szokás, melyet helyileg Glasoechko-nak neveznek.

Az énekek polifónikusak, zümmögő hangon adják elő, ellenpontozva a vezető dallamot, gyakran egy pásztor furulyán és dudával kísérve. A Glasoechko-t spontán, 2-3 fős csoportban éneklik ünnepeken, összejöveteleken, esküvőkön, vacsorákon vagy más egyéb társadalmi eseményen. Egy integrált multinacionális társadalomban ennek a zenei örökségnek az előadása a hordozók kulturális identitásának a szimbóluma. A hagyomány gyakorlói kiválóan képzett énekesek, akik elődeik tudását és technikáját utánozva szerezték tudásukat. A Dolni Polog-i kétszólamú férfiak éneklése az életképességét tekintve nagyon komoly fenyegetéssel néz szembe. A gyakorló és átörökítő csoportok és egyének száma rohamosan csökken