HU | EN
Újabb örökségelemekkel bővül a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzéke

Hamarosan Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

2022. május 15. | pünkösd, szellemi kulturális örökség, Skanzen

Közeleg a Pünkösd, közeleg az Örökség Ünnep! Töltsd velünk június 5–6-át a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban!

A hosszúhétvégén a látogatók negyven örökségközösség élő hagyományával találkozhatnak majd, színpadi előadásokon, bemutatókon és foglalkozásokon keresztül bepillantást nyerhetnek az elődöktől megörökölt és megőrzött szokásokba és kézműves mesterségekbe. A tápéi gyékényesek már serényen szőnek, a höveji csipkevarrók varrótűiket rendezgetik, a kékfestők szárítják indigóval készült gyönyörű textíliáikat, a maglódiak pedig a pünkösdi templomdíszítést tervezgetik – nagy a sürgés-forgás. A Pünkösdi Örökség Ünnep az ország minden tájáról érkező hagyományőrző közösségek találkozóhelye, egy olyan rendkívüli esemény, ahol az érdeklődők együtt láthatják a mohácsi busókat a novaji remélőkkel, a kalocsai népművészet őrzőit a matyó örökség továbbvivőivel. Nem csak a pünkösdi szokásokkal lehet itt megismerkedni, nálunk ilyenkor egyszerre van húsvét és karácsony, tavasz és tél. Akármerre járunk a múzeumban, más és más hagyományokat éltető csoportokra találunk. Egyik udvarról a másikra menet rönkhúzók, viseletbe öltözött néptánccsoportok keresztezik utunkat, és aligha tudjuk megúszni a napot anélkül, hogy a mohaiak össze ne kormoznák az arcunkat. Nem kell megijedni! E „varázslat” célja a betegségek és rossz szellemek elűzése – bátran vessük hát alá magunkat a fekete kezeknek!
Országhatáron túlról érkező díszvendégeink ebben az évben Horvátországból, Szlovákiából és Romániából jönnek el hozzánk, hogy bemutassák saját dalaikat, táncaikat és hagyományaikat.

Nem kell egész Magyarországot bejárnod, hogy találkozhass a békés megyei szűcshímzőkkel, a buzsáki néptáncosokkal vagy az egri fertálymesterekkel – most ők jönnek el hozzád!
A Skanzenben tölteni a Pünkösdöt felejthetetlen élmény.
Csodáld meg az élő néphagyományt!
Számítunk Rád!

Programfüzet külső (.jpg)
Programfüzet belső (.jpg)