Kalocsa bemutatkozik a Skanzenben

2010. május 23-án, vasárnap

2010. május 23. | Skanzen, Kalocsa, hímzés, viselet, pingálás, tán, Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes, Mezei Virágok Népdalkör

A Skanzen pünkösdi programjainak keretében 2010. május 23-án, vasárnap bemutatkozik Kalocsa.

Ennek apropója, hogy 2009 őszén a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága felvette a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére "Élő hagyományományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, viselet, pingálás, tán" címmel a püspöki székhely világhírű paraszti kultúráját. A Skanzenben működő Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság feladatai közé tartozik a nemzeti jegyzékre került közösségek szellemi örökségének propagálása, ezért a Skanzen nagyrendezvényein sorban bemutatkoznak majd az érintett közösségek.

Ez alkalommal a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes és a Mezei Virágok Népdalkör részvételével pünkösd vasárnap a látogatók megismerkedhetnek a kalocsai pünkösdi királynéjárás szokásával, megcsodálhatják a helyi viseletben pompázó hagyományőrzőket, valamint ízelítőt kaphatnak a pünkösdi bál hangulatából.

Mindemellett, két pingáló asszony segítségével betekinthetnek a híres virágmintás pingálás titkos fogásaiba és kipróbálhatják a mintafestést is.