Pünkösdi Sokadalom

Pünkösdi Sokadalom
Nemzetközi szellemi kulturális örökség találkozó - 2013. május 19-20.

2013. április 23. | Pünkösdi Sokadalom, Skanzen

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozó a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, mely 2013-ban egyben a 10 éves szellemi kulturális örökség egyezmény ünnepség-sorozat központi rendezvénye lesz.

18-án szakmai nappal kezdődik a program, míg 19-20-án az örökségüket megőrző és gyakorló hazai és külföldi közösségek bemutatkozására kerül sor. A program az UNESCO védnöksége alatt áll, fővédnöke Bogyay Katalin Magyarország UNESCO nagykövete és az UNESCO általános konferenciájának elnöke.

18-án 16 órakor nyílik meg a Magtárban a Megragadni a megfoghatatlant című szellemi kulturális örökség kiállítás és a miskolci Herman Ottó Múzeum vendégtárlata a matyó népművészetről.

A 19-20-án, Pünkösd alkalmával megrendezésre kerülő programon az élő közösségek hozzák közel a nagyközönség számára a szellemi kulturális örökségükként elismert szokásaikat, kézműves és szóbeli hagyományaikat. A rendezvényen bemutatkozik mind a 13 örökség-elem, amely a hazai nemzeti jegyzéken szerepel. Az idei év kiemelkedő vendége India lesz. Élőben megismerhetjük az india Chaú táncot, amely az UNESCO reprezentatív listáján 2010 óta szerepel. A rituális, dramatikus maszkos táncokat a Guru Shyam Charan Pati vezetésével Indiából érkező 8 fős autentikus csoport mutatja be rendezvényünkön. Magyarországi utazásuk az Indiai Nagykövetségnek köszönhetően valósul meg. Emellett a magyarországi Sivasakti Kalánanda Táncszínház Somi Panni társulata tart táncbemutató előadásokat és ad ízelítőt a hagyományos indiai kézműves tevékenységből - a közönség aktív bevonásával. Az érdeklődők egyebek mellett kipróbálhatják a lótuszhajtogatást, a gyöngyös fejdísz készítését, a mandalafestést, de megtanulhatják hogyan kell felvenni a jellegzetes indiai ruhadarabot a szárit, a kislányok pedig indiai hercegnővé változhatnak egy kis időre. Az indiai udvarban (Ásványráró és Kisbodaki pajta) megkóstolhatják az indiai ízeket és a különleges fűszerek közül is válogathatnak.

A Skanzenben bemutatkozó minden közösség egy-egy autentikus portának lesz a gazdája, amely ezáltal a kézműves foglalkozások, viseletpróbák, gasztronómiai bemutatók és tánctanulás helyszínévé válik. Így a közönség is aktívan bekapcsolódhat a rendezvény forgatagába. A programot egész nap felvonulások és színpadi bemutatók kísérik, szintén a közösségek főszereplésével.

A pünkösdi szokásokat az ország minden részéből érkező mintegy 200 táncos gyermek idézi meg mindkét nap. A lányok bemutatják a pünkösdikirályné járás házról házra járó szokását, a fiúk pedig egy-egy udvarban a pünkösdikirály választás elengethetetlen elemét, az ügyességi próbákat, eszközös játékokat ismertetik meg a látogatókkal. Az egyes pontok teljesítése után a legügyessebbek jutalmat is kapnak, és fél napra elnyerhetik a pünkösdi király címet (az egyes pontokon jutalomkátyát kapnak, ami alapján minden nap kétszer kihirdetésre kerül az eredmény a színpadon). A táncos gyerekek pünkösdi szokásait az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület hozza el a Sknanzenbe (http://www.orokseg.hu). Vasárnap a pünkösdi program főszereplői a Bajnóca Néptánc Együttes (Berettyóújfalu), a Bartina Gyermek Néptánc Csoport (Szekszárd), a Sköcök Táncegyüttes (Szarvas), a Bem Aprók (Budapest) tagjai lesznek, Pünkösdhétfőn pedig a Kisforrás Csoport (Százhalombatta), az Árgyélus és Kis-Árgyélus (Nagyigmánd) és a Csepp-Csepel (Kis Csepel) gyermekcsoport mutatkozik be. E programelem jó példája az örökségátadás oktatási keretek között történő folyamatának.

A nemzetközi találkozót Pünkösdi Sokadalmi kézműves bemutató és vásár színesíti majd. A sátrakban a közösségekhez tartozó autentikus kézművesek, valamint a Népművészet Mesterei, a Népművészet Ifjú mesterei és Népi Iparművészek mutatják be mesterségüket, árulják portékáikat.

A rendezvény fénypontja a pünkösd vasárnapi gálaműsor lesz. Ezen részt vesz minden folklór örökséget hordozó közösség, amely a nemzeti jegyzéken, illetve az UNESCO listáján szerepel: látható lesz a kalocsai pünkösdölő, a sárközi lakodalmas, a mohácsi busók tánca, a matyó rózsa megszületésének története. Az indiai vendégek bemutatják rituális maszkos táncukat, Somi Panni társulata indiai néptáncokkal ismerteti meg a közönséget. A programot a Muzsikás együttes zárja. A gálaműsor egyben a 10 éves egyezmény ünnepi alkalma is, melyen dr. Réthelyi Miklós az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke átadja a 2012-ben UNESCO reprezentatív listára került örökség-elemet képviselő két közösség számára az erről szóló UNESCO dokumentumot. A műsort Császár Angéla Jászai Mari-díjas színművész vezeti.

A rendezvény célja részben a szellemi kulturális örökségüket fenntartó közösségek kultúrájának kölcsönös megismertetése, az örökségvédelem hazai és külföldi jó példáinak bemutatása, továbbá tapasztalatszerzés és együttműködések kialakítása. A közösségek számára a rendezvény jó alkalom a kulturális sokszínűség személyes megtapasztalására is. A program további célja, hogy a kétnapos múzeumi nagyrendezvényen az idelátogató többezer érdeklődő benyomást és közvetlen élményt szerezzen a szellemi kulturális örökség változatos megnyilvánulásairól. A 10 éves egyezmény ünneplésével segítjük a szellemi kulturális örökség tudatosítását és láthatóvá tételét nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.

Program (.pdf)