Megyei Referens Találkozó

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2014. november 4-5.

2014. november 10. | találkozó, Skanzen, Megyei Referens, Dr. Bereczki Ibolya, Dr. Csonka-Takács Eszter

Szellemi Kulturális Örökség Megyei Referens Találkozót tartottunk 2014. november 4-én és 5-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén

Ismét sor került arra a fórumra, amely során az ország minden pontjából összegyűlnek a Szellemi Kulturális Örökség Megyei Referensei abból a célból, hogy tapasztalatot cseréljenek és hogy az aktuális magyar és nemzetközi szakmai kérdéseket megvitassák. A kétnapos rendezvény során a résztvevők továbbképzpését elősegítő előadások mellett több műhelymunkára és vitára is sor került.

A megyei referensek segítik az Igazgatóság munkáját az ország 19 pontján. Összekötik az örökségüket hordozó közösségeket és a szakembereket, tájákoztatják őket a szellemi kulturális örökség egyezmény célkitűzéseiről és az örökségük nemzeti jegyzékre jelölésének lehetőségéről, módjáról. Szakmai tanácsadással segítik a közösségeket a felterjesztési dokumentáció elkészítésében.

A találkozót hivatalos köszöntőjével Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízott főigazgatója nyitotta meg. Elmondta, hogy a referensek munkája nélkülözhetetlen az egyezmény szakmai végrehajtása során, hiszen ők a kapocs a közösségek felé. Munkájuknak köszönhetően már több örökség-elem került föl a nemzeti nyilvántartásokra. A szakmai hálózat működése mintaként szolgál más országok számára, amelyek rendszeresen elismerik ezt az egyedi szakmai kezdeményezést. Őt követte Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatója, aki összefoglalta a legutóbbi referenstalálkozó óta történt legfontosabb eseményeket, és megköszönte a jelenlévők éves munkáját. A referensek szakmai beszámolóiban az általuk gondozott folyamatban levő felterjesztések, a lehetséges elemek, és a közösségekkel való kapcsolatok játszották a főszerepet. Az első napi műhelymunka keretében a 2014-ben nemzeti jegyzékre került örökségelemek és jó megőrzési gyakorlatok nyilvántartására felvett felterjesztések tanulságairól szóló beszámolók kerültek prezentálásra. A keddi nap szakmai részének zárását a felterjesztési folyamatról, a közösségi részvételről és a referensek szerepéről szóló megbeszélés jelentette.

A második nap műhelymunkájának tematikája az értéktárak, Hungarikumok és a szellemi kulturális örökség kapcsolatáról, valamint a helyi kulturális erőforrások gazdaságba való bevonásáról szólt.

Egyik vendégelőadónk Dr. Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Hungarikumok és kulturális örökség című előadásában az identitás nemzeti szintjeiről és a Hungarikum Bizottság tevékenységéről, valamint az értéktárak rendszerének felépítéséről, illetve magáról a Hungarikum fogalmáról beszélt.

Laki Ferenc, a Nyugat-Pannon Kft. szakmai igazgatója a Cultural Capital Counts program – hogyan hasznosítható a szellemi kulturális örökség? című előadásában bemutatta a Nyugat-Pannon Fejlesztési Szövetség kulcsterületeit, illetve a kulturális tőke fontosságáról és azokról a módszerekről beszélt, amelyeket ők is használnak céljaik megvalósítása során. A CCC (címben is jelölt) egy többlépcsős (az örökségelem felfedezése, felimerése, hasznosítási tervek kidolgozása stb.) rendszer, amely szerint haladva a szellemi kulturális örökség helybeni erőforrásokra építő hasznosítása sikeres lehet.

A megyei referensi hálózat tagjai honlapunkon elérhetők. Az érdeklődő közösségek az adott megye szellemi kulturális örökség referensétől kérhetnek szakmai tanácsot, gyakorlati információkat.