Pünkösdi Örökség Fesztivál

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2015. május 24-25.

2015. május 24. | pünkösd, örökség fesztivál, skanzen, programok

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum évek óta megrendezi Pünkösdi Örökség Fesztivál (korábban: Pünkösdi Sokadalom) című nagyrendezvényét, melynek célja a hagyományos kultúra népszerűsítése, a mai ember számára való befogadás megteremtése, valamint az országos szintű bemutatkozás lehetőségének biztosítása.

Idén immár ötödször szenteltük pünkösdi rendezvényünket a szellemi kulturális örökségnek. A fesztivál a magyarországi és külföldi szellemi örökséget hordozó közösségek találkozója, melynek célja egyrészt a közösségek közötti szakmai tapasztalatcsere fóruma, másrészt az örökség-elemek élményszerű bemutatása a széleskörű érdeklődő közönség számára.

A rendezvényen a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő örökség-elemek képviselői mellett külföldi résztvevők is képviselték magukat. Macedóniából érkezett vendégeink dobbal kísért táncos hagyománya 2014-ben került fel a szellemi kulturális örökség UNESCO reprezentatív listájára. Portájukon a szellemi örökség mellett a macedón tárgyi kultúra és a népművészet is helyet kapott: kézműves foglalkozásokat tartottak, a hangszerkészítés fortélyait mutatták meg az érdeklődőknek valamint népviselet- és szőtteskiállítást rendeztek a ház tornácán. A porta jó hangulatáról macedón zenészek gondoskodtak.

Az UNESCO 2015-ben ünnepli fennállásának a 70. évfordulóját, így a világszervezet amellett, hogy védnökséget vállalt a rendezvényünk felett, engedélyezte számunkra az ünnepi logó használatát is. Az évfordulóról a 40 éve pályán lévő Sebestyén Márta UNESCO Artist for Peace díjas népdalénekes előadóművész ünnepi koncertjével emlékeztünk meg. Az énekszót Andrejszki Judit orgonista, csembalóművész, valamint Szerényi Béla és ifj. Szerényi Béla tekerősök kísérték. A nemzetközi szervezet tiszteletére a művésznő egy nemzeteket összekötő rendhagyó koncertet adott, melyben a moldvai havajgás és a tápéi népzene mellett Bach korál is hallható volt.

A két nap során többszáz gyermektáncos elevenítette fel a pünkösdi szokásokat: a pünkösdi királynéjárást, a pünkösdölést, és a legények ügyességi játékait. A gyermek tánccsoportok részvételének szervezője az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület volt.