Az egri fertálymesterség élő hagyománya

A népi közigazgatás, a területi autonómia elemi egységének igen ősi szervezete a tizedesi / fertálymesteri intézmény.

A 15-19. században a Kárpát-medence különböző városaiban az egyes településrészek által választott tizedesek, német betelepítés után fertálymesterek közvetítettek a negyedek és a városi hatóságok között, felügyeltek a rendre, az erkölcsös életre, óvták az elesetteket. Az egri fertálymesterség azért különleges, mert Magyarországon egyedülállóan Egerben maradt fenn ez a századokon át, generációról generációra hagyományozódó, koronként változó feladatokkal megbízott tisztség egészen 1950-ig. Az 1996-ban újjáélesztett fertálymesterség az „egriség” szerves része. Tagjai, de a városlakók számára is, a folytonosság érzését és a lokális öntudat erősítését biztosítja. Az évenkénti választás állandóan újrateremti, bővíti a közösséget.

A tradíciókat fenntartva sajátos öltözékükben való megjelenésükkel emelik a városi rendezvények fényét. Negyedük szószólói, részt vesznek a társadalmi, kulturális, történeti értékek megőrzésében, megismertetésében, a város fejlesztésében, és karitatív tevékenységet is folytatnak.