Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán
Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán
A hagyományos halászat a hal fogása saját készítésű eszközökkel a Duna folyam és mellékágai, árterületei (kisvizek) vízterületein. A Duna magyarországi - Dunaföldvár és Mohács közötti - alsó szakaszán a folyamparti településeket a Duna (későbbi Holt Duna) és Fok ágak szigetként ölelték körül, amelyek az ún. Öreg Dunával összeköttetésben álló állóvizek voltak.
A Duna-parti környéket különböző kiterjedésű és mélységű vízterületek: fokok, palék és tóvá szélesedett, erdő közé benyúló vízterületek tagolják, amelyek évente többször feltöltődtek vízzel a Duna áradásai következtében. Az itt folyó ún. kisszerszámos, csónakos halászatnak részét képezi a halászattal kapcsolatos eszközöknek a készítése (csónak, milling, kece, varsa, emelőháló, dobóháló stb.), a természetnek, vízi környezetnek és a halak életterének és életmódjának az ismerete és szeretete; a halászattal kapcsolatos tevékenység megismertetése, a vízi környezet és természet harmóniájának megőrzése. A hagyományos halászatnak része a kishalászattal kapcsolatos hagyományok ápolása, rendezvények megtartása, közösségépítés, és mindezek megismertetése az ifjúsággal.