Nesinarstvo, üzenetek a múltból: panagyr rítus Szent Konstantin és Helena ünnepén Bulgariban

Nesinarstvo, üzenetek a múltból: panagyr rítus Szent Konstantin és Helena ünnepén Bulgariban (Bulgária)

Bulgariban, a Bulgária délkeleti részén, a Strandzha hegyvidéken található községben a nestinarstvo tűztánc a csúcspontja az évente megtartott Szent Konstantin és Szent Helena napi ünnepeknek (június 3-4.).

Az ünnepi rítus szerepe a falu lakói jólétének és termékenységének a biztosítása. Reggel megszentelési és ünnepi szertartásokat ülnek és a két védőszentet jelképező ikonokkal dob és dudaszó kísérettel kivonulnak a faluból a szentvizű hegyi forráshoz. A forrásnál egészségóvó gyertyát és szentelt vizet osztanak szét a jelenlévők között. Az ünnepség az esti tűztáncban éri el tetőpontját, mint a szentek legmagasabb fokú tisztelete. A szakrális dob ütemére a közösség csendben körbeállja az izzó parazsat. A szentemberekként tisztelt nestinari-k belépnek a körbe és tapossák az izzó parazsakat. E lelki-, és vallási vezetők közvetítői a szentek akaratának. A szokást eredetileg vagy harminc környékbeli bolgár és görög faluban ünnepelték, ma már csak a száz lelket számláló kis faluban, Bulgariban él a hagyomány. Ilyenkor a panagyr ünnepségen ezrek áramolnak a faluban – az elmúlt években a szertartáson egyre több görög is részt vesz.

További információ az UNESCO honlapján.