Az Airag készítésének hagyományos módja Khokhuurban és a kapcsolódó szokások
Az Airag készítésének hagyományos módja Khokhuurban és a kapcsolódó szokások (Mongólia)
Az Airag előállításának hagyományos módja Khokhuurban és a kapcsolódó szokások magában foglalják az airag előállításának hagyományos módját - a kanca tejéből készült erjesztett italt, valamint a kapcsolódó felszereléseket, ilyen például a khokhuur (tehénbőr edény), buluur (kanál) és khovoo (bödön), továbbá a hozzájuk tartozó társadalmi szokásokat és rituálékat.
Az airag alapvető készítési technikája a következő fázisokat foglalja magában: a kancák fejése, a friss tej lehűtése és a khokhuurban való köpülése - több mint 500-szor - az erjedést az edényben maradt maradék segíti elő és az oltóanyag. A khokhuurt és a hozzá kapcsolódó felszereléseket az évszázadok során fennmaradt ismeretekkel és készségekkel rendelkező egyének készítik, ez a tudás fontos az élesztő elkészítésénél és fenntartásánál is. Tápláló és könnyen emészthető ital, az airag a mongolok napi étrendjének fontos része, bizonyítottan hatékony bizonyos betegségek gyógyításában is. Szimbolikus italként alapvető szerepet játszik a pásztorok mindennapi életében és a különféle társadalmi ünnepségek során: az airagot szent italként szolgálják és fogyasztják különféle fesztiválok során, felajánlások és rituális áldások során. A hagyomány képviselői és gyakorlói a kapcsolódó hagyományos gyakorlatokat és ismereteket a szüleiktől örökölték, így évezredek óta megőrződik a hagyomány.