HU | EN
Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére való jelölése

Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére való jelölése
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium miniszterének felhívása

2009. augusztus 18. | Oktatási és Kulturális Minisztérium, szellemi kulturális örökség, nemzeti jegyzék

Megjelent az Oktatási és Kulturális Minisztérium miniszterének felhívása A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére való jelölésre

Napjainkban minden közösség szembesül azzal a kérdéssel, hogyan őrizheti meg kulturális arculatát, önazonosságát.

A kulturális örökség megőrzésének szándéka az utóbbi évtizedekben mind több területre terjedt ki, az örökség fogalma árnyaltabbá vált, az állami - közösségi feladatvállalás erősödött. A kulturális örökség különböző fajtái (épített környezet, művészeti alkotások, történeti műtárgyak, régészeti leletek stb.) mellett immár az úgynevezett szellemi kulturális örökség is nemzetközi figyelemre számíthat. Megőrzése megkerülhetetlen és halaszthatatlan föladat, hiszen hatványozottan ki van téve az eltűnés veszélyének.

A Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság első lépésként az egyes közösségek, csoportok vagy egyének azon szellemi javait kívánja összegyűjteni, dokumentálni és közismertté tenni, amelyeket a közösségi emlékezet és tudás részeként mint élő örökséget ismernek és gyakorolnak. Mindebben számít az érintettek kezdeményezésére, egyetértésére és részvételére.