HU | EN
Pünkösdi Sokadalom

Magyarország újra tagja lett az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény Kormányközi Bizottságának
A Bizottságnak 24 tagja van

2014. október 30. | közgyűlés, UNESCO, Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény, Kormányközi Bizottság

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény Részes Államainak Közgyűlése döntésének értelmében 2014. június 4-én Magyarország ismét tagja lett a Kormányközi Bizottságnak.

A Kormányközi Bizottság az UNESCO szellemi kulturális örökséggel összefüggő tevékenységének legfőbb szakmai irányító testülete. A szervezet dönt a szellemi kulturális örökség politikájának fő irányairól, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Alapjának forráselosztásáról, továbbá arról, hogy mely örökségelemek kerülnek fel a reprezentatív és a sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökségek listájára, valamint az örökség megőrzését legjobban szolgáló programok és tevékenységek regiszterére.

Magyarország 2006-ban csatlakozott az egyezményhez, s e területen kiemelkedő teljesítményünk elismeréseként hazánk azonnal tagja lett a – szintén ebben az évben megalakult – Kormányközi Bizottságnak. Az idén elnyert tagság is az eredményes munkának köszönhető. A siker másik kulcsa a magyar UNESCO misszió és a Külügyminisztérium többéves kulturális diplomáciai előkészítő munkája, valamint jól felépített és időzített választási kampánya volt.

A párizsi bemutatón nagy sikert aratott az erre az alkalomra készült dokumentumfilm is.

Bővebben »