HU | EN
Moszkvában kapott díjat a szellemi kulturális örökségről szóló magyar kisfilm

“A tűznek nem szabad kialudni”
Moszkvában kapott díjat a szellemi kulturális örökségről szóló magyar kisfilm

2014. október 30. | FIAMP.2014 fesztivál, SZKÖ kisfilm, Moszkva, díj, lobbifilm

A FIAMP.2014 fesztivál keretében a moszkvai Tretyakov Képtárban került sor arra a díjkiosztóra, amelyen az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsági tagságára pályázás során készült magyar lobbifilm is elismerésben részesült.

“A tűznek nem szabad kialudni” című 20 perces film átfogó képet ad a magyar szellemi kulturális örökség megőrzésének legfőbb folyamatairól és nemzetközileg is elismert eredményeiről. Vikár Béla első, 1800-as végén készített fonográgffelvételétől a 2014-ben rendezett Fölszállott a páva televíziós népdalvetélkedőig ível az összegzés, felvillantva a hagyományőrzés és örökségvédelem legfontosabb állomásait, a tudományos kutatás és intézményesült dokumentálástól a civil hagyományőrző mozgalmakon keresztül az oktatási és közművelődési intézményrendszer szerepéig. A filmben számos archív filmrészlet és jelentős számú mai felvétel illusztrálja a mondanivalót, amely eredetileg angol hangalámondással és francia felirattal készült.

A filmet Magyarország párizsi UNESCO képviselete, személy szerint Bogyay Katalin nagykövet javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága készíttette. A film elkészítésében szakmai tanácsadóként a néprajzi dokumentálással és tudományos kutatással foglalkozó intézmények vezetői, szakértői vettek részt, szerkesztőként dr. Csonka-Takács Eszter a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója koordinálta a szakmai munkát és készítette a forgatókönyvet. A film anyagának összeállítása, rendezése és kivitelezése nagy múltú, jelentős nemzetközi sikereket is elért két néprajzi filmes, Tari János és Birinyi József munkáját dícséri. A munka a Média Flash cég és a Tradíció Stúdió kivitelezésében készült.

A film készítésének célja, hogy Magyarország lobbitevékenységét erősítse az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Megőrzéséért létrejött Kotrmányközi Bizottság tagságáért folytatott kampányban. A filmet 2014 májusában Párizsban mutatták be UNESCO nagykövetek és kulturális diplomaták számára a párizsi magyar UNESCO képviselet szervezésében, magyarországi szakértők részvételével. Az érdeklődés és a siker következtében folyamatban van a film magyar változatának elkészítése.

A moszkvai díjátadó a Múzeumok és Örökség Nemzetközi Audiovizuális Fesztivál (FIAMP.2014) keretében zajlott, amelyet az ICOM (a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) oroszországi bizottsága szervezett. A versenyre pályázott filmeket még 2014 júniusában, Párizsban tekintette meg az AVICOM zsűrije. E nemzetközi szervezet az UNESCO-val is kapcsolatban álló ICOM audiovizuális bizottsága, melynek feladata a modern technológia és az audiovizuális eszközök használatának erősítése a múzeumok és kulturális intézmények körében.

A magyar hagyományos kultúrát és az örökségvédelmet bemutató kisfilm érdeme kettős: nemcsak díjat nyert a moszkvai filmfesztiválon, hanem hozzájárult ahhoz is, hogy Magyarország a 2014-2018-as időszakra elnyerje az Kormányközi Bizottsági tagságot.