HU | EN
Európai országok részvételével szakmai tanácskozást szervezett a Skanzen a szellemi kulturális örökséggel kapcsolatos együttműködés céljából

2016. június 13. | SZKÖ, találkozó, UNESCO

Tizenöt európai ország szellemi kulturális örökség szakértői gyűltek össze a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2016. május 14-én azzal a céllal, hogy megismerjék egymás módszereit a szellemi kulturális örökség megőrzésének gyakorlatában. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szervezésében megvalósult tanácskozás fókuszában a szellemi örökség elemeit számba vevő nemzeti nyilvántartások létrehozásának és bővítésének módszertana állt. A tanácskozás vendége volt Tim Curtis, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Szekció főtitkára is.

A találkozó lehetőséget adott az elképzelések és tapasztalatok megosztására, amely biztosíthatja a nemzeti szintű örökség elemek kölcsönös megismerését. Az eszmecsere végső célja a nemzetközi együttműködés kialakítása és megerősítése, a szellemi kulturális örökség megőrzése terén közös programok, rendezvények, kutatási projektek létrehozása.

A résztvevők megerősítették, hogy hasznos és szükséges a rendszeres együttműködés mind a szellemi kulturális örökség megőrzése terén tevékenykedő szakértők és intézmények, mind az örökségüket hordozó közösségek szintjén.

A szakmai találkozó a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban már 6. éve megrendezésre kerülő Pünkösdi Örökség Fesztivál megnyitójával zárult, amelynek keretében a résztvevők találkozhattak a magyar nemzeti jegyzéken szereplő közösségek tagjaival. A tanácskozást követő két napon a szakértők megismerhették azt a gyakorlatot, ahogy Magyarországon a közösségek egy színtéren, együtt mutatkozhatnak be a nagyközönségnek.