HU | EN
Lezajlott a Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

Lezajlott a Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

2017. június 11. | pünkösd, örökségünnep, közösségek

Idén is nagyszerű hangulatban telt a hetedik alkalommal megrendezett Pünkösdi Örökség Ünnep (június 4-5) a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, amikor az ország különböző részeiről érkező közösségek bemutatták a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén és a jó gyakorlatok regiszterében szereplő szokásaikat, kézműves- és szóbeli hagyományaikat.

A Skanzen területére belépő látogatók egy rendkívül színes forgatagban találták magukat. Találkozhattak többek között vidám busókkal, kormozó novaji remélőkkel, díszes népviseletbe öltözött kalocsaiakkal és matyókkal. Hallgathatták a nótázó selmeci diákokat, a Rajkó-módszer művészeit és láthatták a rábaközi szlovének lakodalmas menetét. A levegőben a frissen főzött karcagi birkapörkölt, a bajai halászlé és a borsodnádasdi molnárkalács illata terjengett, majd az elkészült ételeket meg is lehetett kóstolni.

A hétvége folyamán minden közösség beköltözött egy-egy portára négy tájegységen,   ahol kézműves foglalkozások voltak, például gyékényszövés, mohai bohócmaszk-készítés, csipkeverés. Ezenkívül viseletpróba, gasztronómiai bemutató, tánctanulás  és zeneszó várta az érdeklődőket. A változatos programokat  egész nap felvonulások és színpadi bemutatók egészítették ki.

A pünkösdi szokásokat gyermek néptánccsoportok jelenítették meg. A lányok házról-házra mutatták be a pünkösdikirályné járás szokását, a fiúk pedig egy-egy udvarban a pünkösdi királyválasztás elengedhetetlen elemét, az ügyességi próbákat, eszközös játékokat ismertették meg a látogatókkal.

Az ünneplést szakmai konferencia előzte meg, melynek középpontjában a szellemi kulturális örökség kutatási eredményei, és az örökségvédelemben való hasznosításai voltak. A tudományos nap végén a közösségek, szalagjaikkal feldíszítették az örökség fát, amely egyben a program kezdetét is jelentette.