Szellemi kulturális örökség program a Kulturális Örökség Napjain

Helyszín: Debrecen, Déri tér

2017. szeptember 20. | Kulturális Örökség Napjai, KÖN, UNESCO, SZKÖ

2017. szeptember 15-én került sor a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett új elemek nyilvános kihirdetésére a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitó rendezvényén.

2017-ben a Nagyecsedi magyar és cigány tánchagyományok, a Höveji csipkevarrás élő hagyománya a Nemzeti Jegyzékre, a Gandhi pedagógia program pedig a jó megőrzési gyakorlatok közé került fel.

Fotó: Bélavári Krisztina

2017. szeptember 16-17-én, szombaton és vasárnap a jegyzéken szereplő örökségek Debrecenben mutatkoztak be.
A program részét képezte kézművesbemutatók és -foglalkozások (például fazekasok, gyékényszövők, kalocsai pingálók, csipkekészítés), valamint Magyarország színes viseleteinek bemutatása. A kézműves programok mellett a nemzeti jegyzéken szereplő, gasztronómiához kötődő örökségek kóstolására is lehetőség nyílt (karcagi birkapörkölt, borsodnádasdi molnárkalács, szatmári szilvalekvár, mohácsi sokacbab). A színpadon egész napos folklórműsorban vált láthatóvá gazda népzenei és néptánc hagyományunk.

A rendezvényt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezte Debrecen Város Önkormányzata és a Debreceni Művelődési Központ együttműködésével.