HU | EN
Szellemi kulturális örökség program a Kulturális Örökség Napjain

Szellemi kulturális örökség program a Kulturális Örökség Napjain
2018. szeptember 15-16.
Helyszín: Szeged, Aradi Vértanúk tere

2018. szeptember 25. | Kulturális Örökség Napjai, KÖN, UNESCO, SZKÖ

2018. szeptember 14-én került sor a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett új elemek nyilvános kihirdetésére a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitó rendezvényén.

2018-ban a Maglódi templomdíszítés, a Magyar vadászati hagyományok, A szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya valamint A lipicai lótenyésztés került fel a Nemzeti Jegyzékek közé.

2018. szeptember 15-16-én, szombaton és vasárnap a jegyzéken szereplő örökségek Szegeden mutatkoztak be.

A program részét képezte kézművesbemutatók és -foglalkozások (például fazekasok, gyékényszövők, kalocsai pingálók, csipkekészítés), valamint Magyarország színes viseleteinek bemutatása. A kézműves programok mellett a nemzeti jegyzéken szereplő, gasztronómiához kötődő örökségek kóstolására is lehetőség nyílt (karcagi birkapörkölt, borsodnádasdi molnárkalács, szatmári szilvalekvár). A színpadon egész napos folklórműsorban vált láthatóvá gazda népzenei és néptánc hagyományunk.

A rendezvényt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezte a Szegedi Városkép és Piac Kft. közreműködésével és segítségével.

Fotó: Bélavári Krisztina