HU | EN
Magyar kékfestők Párizsban

Magyar kékfestők Párizsban

2019. november 20. | UNESCO, kiállítás, Párizs, kékfestő

„Walking the Indigo Walk” címmel nyílt kiállítás Párizsban november 18-án az UNESCO központjának kerítésén, melynek részeként három magyar kékfestő műhely alkotásai is láthatóvá váltak Franciaország fővárosában.

A kiállításra az UNESCO 40. Közgyűlése keretében került sor november 18. és 21. között. Az összesen 18 ország textilipari kézművesei, művészei és tervezői által készült alkotások 34 tablón jelentek meg.

Ez a kivételes kezdeményezés elősegíti az UNESCO munkájának és értékeinek megismerését, és tudatosítja a szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságát, valamint a kézműves hagyomány társadalmi, kulturális és gazdasági szerepére is ráirányítja a figyelmet.

A kiállításban Magyarország mellett Ausztria, Banglades, Kolumbia, Csehország, Észtország, Georgia, Németország, India, Jordánia, Kazahsztán, Lettország, Litvánia, Hollandia, Nigéria, Románia, Oroszország, Szlovákia képviseltette magát.

Magyarországot három kékfestőműhely képviselte: Győrből Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt, a szentendrei-tiszakécskei műhelyből Kovács Mária, Nagynyárádról pedig Sárdi János textiljét állították ki. Nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy lehetőségük nyílt az UNESCO székházánál bemutatni mesterségüket, ezáltal megismertetve a kékfestés hagyományát a világ minden pontjáról érkező Közgyűlés tagjaival és Párizs lakosságával.

A hivatalos megnyitót Magyarország UNESCO melletti Állandó Képviselete közösen szervezte Ausztria Állandó Képviseletével az UNESCO párizsi székházában. A kiállítást Fülöp Péter, az EMMI művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Jürgen Meindl osztrák kulturális miniszterhelyettes nyitotta meg.

A nagy sikerre való tekintettel a kiállítás várhatóan tovább vándorol, más országokban és kontinenseken is hirdetve a kézműves hagyomány jelentőségét.