HU | EN
Nemzetközi megbeszélés a lipicai lótartásról felterjesztéséről

Nemzetközi megbeszélés a lipicai lótartásról felterjesztéséről

2020. március 3. | UNESCO, felterjesztés, Lipica, Domonyvölgy

Nyolc ország részvételével nemzetközi tanácskozás zajlott 2020. február 29–30-án Domonyvölgyben a lipicai lótartás UNESCO felterjesztéséről.

A domonyvölgyi Lázár Lovaspark biztosította a helyszínt a nyolc országból érkezett szakmai grémium számára, hogy a lipicai lótartásról készülő multinacionális UNESCO felterjesztés szövegét megvitassák, és a kötelező mellékletként beküldendő fényképeket kiválasszák. Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára minden év március 31-ig lehet jelölést benyújtaniuk az érintett államoknak.

A szakmai programot kiegészítette a lovaspark megtekintése, ahol idegenvezetőnk, Lázár Vilmos tizenkétszeres világbajnok fogathajtó volt.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején az udvari pompa reprezentálására kitenyésztett lófajtát a mai Szlovénia területén található Lipica település császári ménesében tartották. Magyarországnak kiemelkedő szerepe volt a fajta fenntartásában. A Napóleoni háborúk idején veszélybe került ménest a magyarországi Mezőhegyesre menekítették, innen terjedt el a lipicai lótenyésztés az egykori monarchiához tartozó országokban. Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovénia, Szlovákia rendelkezik a lipicai lovakat tenyésztő állami ménesgazdaságokkal. Magyarország kiemelkedik a lipicai lóval gyakorolt fogathajtás nemzetközi eredményeivel. A felterjesztés elkészítésében a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságnak az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad és a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete a szakmai partnere.