HU | EN
Örökség Ünnep a Skanzenben

Örökség Ünnep a Skanzenben
Kulturális Örökség Napjai 2020

2020. szeptember 19-20. | szellemi kulturális örökség, skanzen, Örökség Ünnep

Idén a járványügyi helyzetre való tekintettel a Pünkösdi Örökség Ünnep elmaradt, viszont a Kulturális Örökség Napjai keretében a Skanzen 2020 szeptemberében megszervezte a szellemi kulturális örökségek találkozóját, ahol az örökségközösségek a múzeumba látogatókkal együtt ünnepelhették a kulturális sokszínűséget.

Az Örökség Ünnepen a tavaszi rendezvényhez hasonlóan a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségeknek nyílt lehetőségük szokásaik, kézműves és szóbeli hagyományaik bemutatására. Az esemény széles tömegekkel ismertette meg Magyarország gazdag, élő hagyományokban megnyilvánuló örökségét. A portákon ezen a két napon megelevenedtek a magyarországi szellemi kulturális örökségek. A 2020-ban a nemzeti jegyzékre felkerült új örökségelemek ünnepélyes kihirdetése is elmaradt, viszont ezen az ünnepségen az örökségközösség új tagjainak is lehetőségük nyílt bemutatkozni.

Programunk kiváló lehetőséget nyújtott a látogatók számára az ország különféle, színes és izgalmas közösségeinek megismerésére, akik gondosan és büszkén éltetik hagyományaikat. Bemutatkoztak többek között az egri fertálymeseterek, a mohai tikverők, a tojásírók, a nagykunsági gyapjúhímzők, a karcagi birkapörkölt főzők.

Idén szemtanúi lehettünk egy novaji ál-lakodalmas menetnek, amelybe bekapcsolódott a többi közösség is, és a látogatók először csodálhatták meg Buzsák élő hagyományait, amely 2020-ban került be a szellemi kulturális örökségek közé. A színpadi műsor keretében a közösségek előadásai mellett szombaton Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, vasárnap pedig az Erdőfű és Balogh Melinda koncertje színesítette a programot.