Lezajlott a Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

2022. június 5. | pünkösd, örökségünnep, közösségek

Immár tizedik alkalommal gyűltek össze országunk örökségközösségei Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, hogy megünnepeljék a kulturális sokszínűséget és összetartozást. A június 5–6-án megrendezésre került Pünkösdi Örökség Ünnep alkalmával a Skanzen alföldi, kisalföldi, dél- és nyugat-dunántúli tájegységei megteltek élettel, ahogy portáikra határon innen és túlról érkező hagyományőrző csapatok költöztek.

A közösségek egésznapos kézműves foglalkozásokkal, bemutatókkal és kiállításokkal várták az érdeklődőket. A solymászok megmutatták ember és madár elképesztő összhangját, a mohai tikverőzőknél maszkok, kitűzők és hűtőmágnesek készültek emlékbe. Fiatal artisták által bámulatos cirkuszművészeti mutatványokat láthattunk, egy-egy udvarról gyakran felcsendült a selmeci diákok nótázása, az Örökség Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület pedig minden látogatót, kicsiket és nagyokat is táncba csábított. A színes programkínálat célja a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén és a Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterében szereplő szokások és hagyományok megismertetése, közelebb hozása volt. A látogatók nemcsak a színpadi előadásokat nézhették meg, hanem közvetlen kapcsolatba kerülhettek az örökségüket ápoló közösségekkel, saját kezükkel alkothattak a mezőtúri fazekasoknál, a tojásíróknál, részesei lehettek a pünkösdi királynéjárásnak és a felvonulásoknak, megízlelhették az borsodnádasdi molnárkalácsot, a bajai halászlevet és a karcagi birkapörköltet.
Idén három csoport érkezett határon túlról, akikkel közösen megünnepeltük az Összetartozás Napját. Az újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Horvátországból, a szilágysámsoni Csigeresek Hagyományőrző Néptánccsoport Romániából és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes Szlovákiából hatalmas lelkesedéssel vett részt az Örökség Ünnepen, s akárcsak a többi közösség, ők is elhozták és bemutatták saját hagyományaikat.

Az ünnep összekötött bennünket. Együtt voltunk, új barátokat szereztünk, a régi ismerősöket pedig meleg öleléssel üdvözöltük. Ettünk, ittunk, játszottunk és daloltunk, a nap végén egymásba karolva körtáncot jártunk.
Az évek óta Pünkösdkor megrendezésre kerülő esemény már önmagában is hagyomány, a szellemi kulturális örökség egyik legfontosabb ünnepe. Páratlan lehetőség, mely egyszerre nyújt tudást, élményt és szórakozást minden korosztály számára.
Örökségünk megőrzése a saját felelősségünk.
Sok szeretettel várunk jövő Pünkösdkor!