A hadházi lapos káposzta termesztésének és feldolgozásának hagyománya
A hadházi lapos káposzta termesztésének és feldolgozásának hagyománya
A hadházi káposzta egy laposfejű, vékonylevelű tájfajta, amelynek gasztronómiai jelentőségét fejszerkezetének finom felépítése adja. A káposztás ételek és a hagyományos eljárással savanyított káposzta Hadházon nem csak eladásra, hanem rendszeres fogyasztásra is terem.
Frissen és savanyított formában számos élelmiszer alapját (pl. töltöttkáposzta) jelenti. A káposzta termesztése régóta megélhetést és keresetkiegészítést jelent a településen élők számára. A káposztatermesztők jó szakmai közösségen alapuló baráti kapcsolatot ápolnak a helyi, illetve más települések káposztatermesztőivel és hobbikertészekkel egyaránt. Gyakran cserélnek tapasztalatot a káposztatermesztéssel kapcsolatos tanácskozásokon, konferenciákon, valamint rendseresen vesznek részt közös rendezvényeken.