HU | EN
Rajkó-módszer: tehetséges roma gyerekek zenei képzése az alapoktól a színpadi előadóművésszé nevelésig

A Rajkó-módszer a magyar népi, és a magyar-roma zenei kultúra bécsi stílushoz alkalmazkodott hagyományát örökíti.
A Rajkó-módszer a zenész-cigány dinasztiák által őrzött tudást beemelte az iskolai oktatásba.
A magyar cigányzene hagyományos megjelenítésést (kávéházak, éttermek, lakodalmak) az oktatás, a repertoár kibővítése klasszikus darabok felé, és a nemzetközi viszonylatban is sikeres színpadi megjelenítés által művészi színvonalra emelte.

Előzménye az 1952-bn létrejött Rajkó Zenekar, ekkor a roma származású gyerekek zenei képzése, evelése a budapesti központban történt. A Rajkó Zenekar először országos, majd nemzetközi elismertséget azerzett.
A Rajkó-módszer 1990-ben a Talentum Művészeti Iskola létrehozásával bontakozott ki, amikor különvált a művészeti tevékenység és a művészeti oktatás. Azóta a tanítás államilag elismert iskolában (Budapesten és vidékre kihelyezett tagozatokon) folyik. A magyar cigányzenének és az egyetlen iskolája. A tehetségkutatás alapján felvett tanulók az egymásra épülő szenteken középfokú végzettséget szereznek, és biztosítot a felsőfokú kimenet is. a Rajkó Művészegyüttessel való együttműködés a hallgatók mindennapos feladata. A közös fellépések támogató, inspiráló, nemzetközi szintű színpadi gyakorlatot, adnak. A Rajkó-módszer kulturális-társadalmi missziója: felvállalja a magyarországi cigányzene klasszikus vonalának, a Rajkó-repertoárnak képzett roma zenészekkel való színpadi bemutatásást, komplex rendszerben az oktatástól a hengszerelésen át a pódiumi módszerekig. Hatvan éve folyamatos a tehetségek felkutatása, a repertoár bővítése, alkalmazkodva a változó körülményekhez.