A magyar solymászat

A magyar solymászat

A magyarság solymászati múltja több, mint ezer évre tekint vissza, hozzá tartozik a magyarságtudathoz, és mint ilyen végigvonult az egész történelmén.
További informácó: Magyar Solymász Egyesület
Az UNESCO reprezentatív listájára 2012-ben került fel: www.unesco.org

A solymászat röviden ragadozó madárral történő vadászatot jelent, bővebben egy életformát és az azt élő közösséget, amelynek a középpontjában a solymászat áll. Ide tartozik a ragadozó madarak és a természet szeretete, a vadászat ismerete ugyanúgy, mint a vadászmadarak  betanítása, tenyésztése, felnevelése, tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, használata, a történelmi solymászmúlt feltárása, a hagyományok ápolása, szemléletformálás és tanítás, a solymászati tudás átadása, solymászati  rendezvények  szervezése és megtartása, közösségépítés, helyi  közösségek bevonása, továbbá a solymászat képviselete hazai és nemzetközi rendezvényeken.