HU | EN
Sikeresen lezajlott a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság Élő örökségeink kreatív pályázata

Sikeresen lezajlott a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság Élő örökségeink kreatív pályázata

2023. június 20. | grafika, festmény, nyomat, montázs, pályázat

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2023. május 28-án, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Pünkösdi Örökség Ünnepén került sor.

A díjazott fiatalok az ünnepélyes díjátadón a Pünkösdi Örökség Ünnepen a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

A 2003-as UNESCO egyezmény 20 éves évfordulóját ünneplő Élő Örökségek Jubileumi Éve kapcsán a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága kreatív pályázatot hirdetett Élő örökségeink címmel.

Az alkotásra ösztönző kreatív pályázat a fiatalokat szólította meg 7 évestől egészen 18 éves korig. A pályázók hat téma közül választhattak, a témaköröket az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján szereplő magyar örökségelemek adták: A magyar vonós zenekari hagyomány, A lipicai lótenyésztés hagyománya, a Solymászat, A kékfestés hagyománya, a Matyó népművészet, a Mohácsi busójárás. A diákok különböző művészi technikák segítségével fogalmazták meg gondolataikat és saját, egyedi elképzelésüket az élő örökségről.

Az átadó ünnepség

Az ország számos pontjáról, illetve a határon túlról beérkezett alkotások közül a művészekből, múzeumpedagógusokból, valamint örökségszakértőkből álló zsűribizottság 37 díjazott pályamunkát választott ki, öt korosztályi bontásban. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2023. május 28-án, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Pünkösdi Örökség Ünnepén került sor, ahol a díjazottak személyesen is találkozhattak az ábrázolt közösségek tagjaival, valamint átvehették tőlük az egyénre szabott ajándékokat. A legjobb alkotásokat a múzeumban megrendezett kiállításon lehetett megtekinteni, amelynek anyaga virtuális tárlat formájában elérhető a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság honlapján. 

Barna Dorottya fődíjas alkotása
Téma: Kékfestő
Cím: Kékfestő műhely
Település: Szeged
Intézmény: Hammidó Művészeti Iskola